Wachtwoord Vernieuwen

klik om zoom aan te zetten
We hebben geen resultaten kunnen vinden
open de kaart

De Voerstreek

8 april 2022 door iwrksnl

Op vakantie in de Voerstreek?

In Belgie zijn vele mooie natuurgebieden, te noemen Haspengauw in de provincie Limburg, de Ardennen, en het gebied rond de Semoire tegen de Franse grens.Echter uniek is het gebied te noemen in de driehoek Nederland; Maastricht, Duitsland; Aken en Belgie; Luik. Deze “vergeten” driehoek heet: de Voerstreek. (Voeren)

De Voerstreek (provincie Limburg/Vlaanderen) groepeert zes kleine dorpjes (van west naar oost: Moelingen, ‘s-Gravenvoeren, (of Voeren) Sint-Martens-Voeren,
Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal). In 1976 werden ze één fusiegemeente “Voeren”. De totale oppervlakte bedraagt 50 km2 en telt iets meer dan 3800 inwoners. In dit zuidelijkste deel van Nederland overgaand in Belgisch gebied ligt onontdekte natuur met adembenemende vergezichten. Pittoreske dorpen in een heuvelachtig landschap, holle wegen, natuurlijke bronnen.

De Voerstreek ontleend zijn naam aan de bron die op De Commanderij ontspringt: De Voer. Maar ook de uitgestrekte bossen, weidse uitzichten en de hoogstam boomgaarden. Een unieke flora en fauna, waarin de das, roofvogels en ijsvogel veel voorkomen.

Je kunt er nog met recht en reden spreken van een vreedzaam, ongerept natuurlijk leefgebied. De lucht is er zuiver en nergens wordt de horizon geschonden door rokende fabrieksschoorstenen of flatgebouwen. Het is een waar paradijs voor de wandelaar of fietser. Alles is er in harmonie met de natuur en het landschap.

Met zijn romantische dorpskommen, waarin de kerk nog in het midden staat, de paternoster van kapelletjes en veldkruisen, oude hoeven, typische vakwerkhuisjes met silexmuren, kastelen met bijhorende domeinen, loofbossen, hoogstamboomgaarden, meidoornhagen en zijn onvergetelijke panorama’s, oefent de streek in elk seizoen een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de bezoeker.

Wie van natuur, rust, sociaal contact, lekker eten, actieve ontspanning en een goede nachtrust houdt, die zal de Voerstreek beslist als een ‘unicum’ in Vlaanderen ervaren. De bezoeker die door de Voerstreek meandered, zal zijn ogen niet geloven van de lekkernijen die nog ambachtelijk worden gemaakt in de Voerstreek.Te noemen zijn: de appelwijn, de stroop, verschillende kaasjes, sleedoornlikeur, de heerlijke vers gevangen forel. Heerlijk tafelen in een brasserie, herberg of dorpscafe met o.a.: konijn uit grootmoeders pot, forel met amandelen, een tripplank of kaasschotel en natuurlijk uitgebreid in de verschillende restaurants.

Sint-Pieters-Voeren

Sint-Pieters-Voeren ligt in de Voerstreek, een bijzonder stukje van Belgisch Limburg dat niet aan de andere gebieden van deze provincie grenst, maar omringd wordt door Nederlands Limburg en de provincie Luik. De Voerstreek wordt gevormd door 16 gehuchten en 6 dorpen. Het op 287 meter gelegen Remersdaal, het hoogste punt van Vlaamstalig België, is hier te beklimmen. De Voerstreek is een groen, heuvelachtig gebied met weilanden, akkers en bossen dat doorloopt in het Nederlandse deel van Limburg tot aan de Eifel. Bijzondere dieren, zoals torenvalken, vossen en reeën noemen dit hun thuis, Tevens zijn nergens anders in Vlaanderen zoveel dassen te vinden als in de Voerstreek.

Een gebied klaar om ontdekt te worden

Er is in heel Vlaanderen geen mooiere wandelregio te vinden als de Voerstreek. Of u nou een blokje om doet of de hele dag rond wilt trekken, de groene, beboste heuvels hebben geschikte paden voor iedereen. Alleen al in de omgeving van Sint-Pieters-Voeren is een wandelnetwerk van meer dan 100 kilometer aan gemerkte paden, waardoor de route zo uitgestippeld is. En wie kunnen betere tips geven over de lokale bezienswaardigheden en activiteiten dan de verhuurders van vakantiehuizen? Wat voor Parijs de Eiffeltoren is, is de Commanderij voor Sint-Pieters-Voeren; die moet u eigenlijk gezien hebben! Dit kasteel was in de middeleeuwen landgoed van de Duitse Orde. Tegenwoordig zit het vol met water, in de enorme vijvers van De Commanderij worden forellen gekweekt. Wie in het kasteel de smaak te pakken heeft gekregen, kan via Sint-Pieters-Voeren gemakkelijk een historische stad in de buurt, zoals Maastricht, Tongeren, Luik of Aken bezoeken. Op de zonnige hellingen van de Voerstreek zijn ook wijngaarden te vinden die bezocht kunnen worden.

Sint-Pieters-Voeren is omringd door meerdere hellingbossen; het Vrouwenbos, het Alsbos en het Broekbos. Het dichtst bij het dorp ligt het Vrouwenbos, dat gekenmerkt wordt door eiken, beuken en dwergstruiken. De eikelmuis, die dit bos zijn thuis noemt, loopt hier ‘s nachts rond.

Meer weten?

Een groot gamma aan natuurhuisjes in Sint-Pieters-Voeren is te vinden op onze website. Of u nu met twee of met twintig komt, luxe of eenvoud zoekt, voor iedereen hebben we iets moois! Komt u er niet uit, dan willen wij u graag adviseren. U kunt ons bellen, mailen of op Social Media contacteren voor alle vragen en boekingen!